Verschil tussen aanbouw en uitbouw

Het verschil tussen een aanbouw en een uitbouw zit voornamelijk in de manier waarop deze worden gerealiseerd en verbonden met het bestaande gebouw:

  1. Aanbouw:
    • Definitie: Een aanbouw is een nieuwe constructie die aan een bestaande woning of gebouw wordt toegevoegd, maar die niet volledig geïntegreerd is met de oorspronkelijke structuur.
    • Constructie: Een aanbouw heeft vaak eigen muren en een eigen dak en kan dus deels onafhankelijk van het oorspronkelijke gebouw staan.
    • Voorbeelden: Een losstaande garage, een bijkeuken die naast het huis wordt gebouwd of een serre die aan de zijkant van een woning wordt toegevoegd.
  2. Uitbouw:
    • Definitie: Een uitbouw is een uitbreiding van de bestaande woning of gebouw waarbij de nieuwe constructie volledig geïntegreerd wordt met de bestaande structuur.
    • Constructie: Een uitbouw deelt vaak een muur en dak met de oorspronkelijke structuur en is ontworpen om naadloos op te gaan in de bestaande woning.
    • Voorbeelden: Een uitbreiding van de woonkamer naar de tuin toe, een keuken die wordt vergroot door een muur naar buiten te verplaatsen of een extra kamer die direct aansluit op de rest van het huis.

Kosten verschil

Daarnaast is er ook een verschil in prijs, zo zal een uitbouw over het algemeen iets goedkoper zijn dan een aanbouw.

Exacte prijzen en prijsverschillen zijn lastig te zeggen, maar een uitbouw is gemiddeld €1.000 goedkoper.

Meer informatie over de kosten van een aanbouw.

Vergunningen

Er zijn veel overeenkomsten tussen een aanbouw en een uitbouw, inclusief de vereisten voor het aanvragen van een vergunning. De gemeentelijke voorschriften voor diepte, hoogte en locatie die gelden voor een aanbouw, zijn ook van toepassing op een uitbouw.

Daarnaast moeten beide bouwprojecten rekening houden met de buren, die het recht hebben om bezwaar te maken. Zelfs met een verleende omgevingsvergunning kan een bezwaar van de buren de plannen nog steeds dwarsbomen.